diumenge, 17 de març del 2013

ADAPTATION. EL LADRÓN DE ORQUÍDEAS


El talent enorme del guionista Charlie Kaufman es fa palès en aquesta pel·lícula del 2002, "Adaptation", que en la versió espanyola inclou un subtítol en el nostre idioma (una combinació que sempre m'ha fet ràbia; com aquella que es deia "Enemigos: A Love Story" -és un acudit?-).

Cinema dintre del cinema, exercici metalingüístic, la història s'inicia durant el rodatge de l'anterior col·laboració entre Kaufman i Spike Jonze, "Cómo ser John Malkovich". Nicolas Cage fa de Kaufman i del seu germà bessó; el primer rep l'encàrrec d'adaptar un llibre sobre un individu aventurer que es dedica a robar orquídies del parc natural dels Everglades; és la primera vegada que afronta el repte d'adaptar un text aliè i s'obssessiona per ser-hi fidel; no el vol espatllar introduint una trama que al llibre és inexistent i vol que el seu guió capti l'encís de les flors. La por del guionista davant la pàgina en blanc i la confessió dels seus problemes de relació per la seva timidesa converteixen "Adaptation" en una mena de "8 y 1/2", d'estructura tant o més sofisticada que la del film de Fellini. No vull comparar ambdós títols. El de Jonze-Kaufman no revoluciona el cinema però conté tones de sensibilitat i aborda la profunditat de la seva reflexió a quatre bandes (els dos germans, l'escriptora interpretada per Meryl Streep, l'aventurer que fa Chris Cooper) sobre el sentit de la vida sense resultar pretensiós i amb un gran sentit de l'humor. Per no saber com afrontar la pàgina en blanc, a Charlie Kaufman li va sortir un guió rodó: introspectiu i poètic i que parla de flors però que no avorreix en cap moment i, fins i tot, assoleix un clímax amb acció, aventura i la revelació d'un secret que ha marcat la vida dels seus protagonistes.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

En general els films que s'han convertit en pelis de culte em solen agradar, però justametn has trobat una de les excepcions, no em va enganxar en cap moment, a part que al Niclas Cage mai ha sigut gaire amic meu.

ricard ha dit...

A mi tampoc m'agrada Nicolas Cage, tret d'algunes excepcions (el seu borratxo de "Leaving Las Vegas"). A "Adaptation" llueix un pentinat horrible, com de costum en els darrers títols que ha ¿interpretat?; però trobo que li escau al personatge i que es llueix en un doble papel molt difícil. Resta per aclarir si "Adaptation" és realment un títol de culte.