dimarts, 14 de desembre del 2010

BOARDWALK EMPIRE


Aquest any, "Mad Men" (dissabte, Digital + estrena la quarta temporada), tindrà una seriosa competència als Emmy, en què sempre guanya en l'apartat de sèries dramàtiques. Per exemple, "Boardwalk Empire", la nova serie de la cadena HBO i de Terence Winter, el creador de "Los Soprano", sobre gàngsters a l'Atlantic City de la Llei Seca, protagonitzada per Steve Buscemi i amb Martin Scorsese en el paper de productor executiu i director de l'episodi pilot.

En aquest episodi, que vam veure dilluns també per Digital +, Scorsese treu a escena tot el seu arsenal narratiu i fabrica un compendi del millor cinema de gàngsters que Coppola i ell mateix han conreat, amb referències visuals o dramàtiques a "El padrino", "Cotton Club", "Uno de los nuestros" o "Gangs of New York", que també tractava del naixement d'una ciutat a través de les guerres entre mafiosos, i comptava amb uns decorats esplendorosos (en el cas de "Boardwalk Empire", el mall d'Atlantic City tal com devia ser l'any 1920; Scorsese continua preferint els decorats a l'antiga als efectes digitals, encara que això impliqui encarir la producció per damunt dels cinquanta milions de dòlars).

El format de serial televisiu permet, a més, desenvolupar història i personatges amb l'extensió necessària, sense les limitacions de durada que van impedir a l'esmentada "Gangs of New York" ser l'obra mestra que el director devia tenir en ment. És clar que Scorsese no dirigirà, sinó que només supervisarà els propers episodis, però de ben segur que podrem gaudir de gran cinema a través de la petita pantalla.

Fa pocs dies, assistíem a l'estrena de "The Walking Dead", de la cadena AMC, en què Frank Darabont assumia un paper semblant al de Scorsese, dirigint un pilot esplèndid, tot i que la continuació de la sèrie no estava al mateix nivell. Però això no ha impedit el seu èxit.

La televisió i el cinema s'emmirallen mútuament. També a TV3, el darrer capítol d'"Infidels" s'inspirava en la pel·lícula "Sexo en Nueva York" (2008): en aquesta, els impresentables que la van produir van advertir un cop acabada que, tot i ser presumptament una comèdia, no tenia cap gag, i no se'ls va acudir cap altra cosa que fer que Charlotte es cagués al damunt. "Infidels" no va tan enllà i Montse Germán només es tira un pet. Tot és començar.

2 comentaris:

Antoine Doinel ha dit...

deseando verla estoy... cuando lo haga comentaremos por aqui XD.

ricard ha dit...

En prenc nota.