dimarts, 22 de juny del 2010

NINOTCHKA

Abans de dirigir, Billy Wilder tenia ja una llarga trajectòria com a guionista.

Un dels seus guions més celebrats va ser el que va escriure per a "Ninotchka" (1939), del gran Ernst Lubitsch.

L'escena en què Ninotchka arriba a París per controlar els seus camarades del Soviet, encarregats de vendre unes joies confiscades durant la revolució, és una bona mostra del talent de Wilder (i tal vegada dels co-guionistes Charles Brackett i Walter Reisch) per al diàleg de comèdia: quan un mosso de l'estació s'ofereix per portar-li l'equipatge, ella diu que és una feina esclava; el mosso replica: "Tot depèn de la propina". Després, posa al dia els seus camarades de les darreres novetats de Moscou: "Les darreres purgues han estat un èxit. Hi ha menys russos però millors".



Els tres delegats comercials soviètics s'han rendit als encants del capitalisme i de les parisenques. A "Un, dos, tres" (1961), Wilder recuperaria aquests personatges en una trama ubicada al Berlin dividit. A la següent escena de "Ninotchka" veurem com els camarades gaudeixen de la seva estada en un hotel molt luxós; en aquest cas, cal parlar de l'elegància mítica d'Ernst Lubitsch, que ens explica la situació sense necessitat de mostrar els russos, d'aquesta manera tan subtil:



Finalitzarem aquest repàs d'un títol mític de la comèdia nord-americana amb l'escena que va fer que la publicitat del film destaqués que "Garbo riu".



1. Una noia maca és millor que una de lletja.
2. Una cama és millor que un braç.
3. Un dormitori és millor que un saló.
4. Una arribada és millor que una sortida.
5. Un naixement és millor que una mort.
6. Una persecució és millor que una xerrada.
7. Un gos és millor que un paisatge.
8. Un gat és millor que un gos.
9. Un bebè és millor que un gatet.
10. Un petó és millor que un bebè.
11. El millor de tot és una caiguda.

1 comentari:

Bargalloneta ha dit...

Què puc dir del post!!!!.
Garbo laugh!!!!!!!!!!!!
genial pel.lícula... no em canso de veure-la!!!