dissabte, 29 de maig del 2010

ROBIN HOOD


Ara que tothom parla del dèficit i de les mesures d'en Zapatero, aquest film ens recorda que no es tracta d'un problema nou en la història de la humanitat. Quan a l'Anglaterra del segle XII, el rei Ricard moria tornant de les Creuades, el seu germà Joan va tenir un goig sense alegria ja que, després de ser coronat, es va trobar que, amb el dispendi per les vacances a Palestina del finat i de tots els aventurers que l'acompanyaven, no li havia deixat ni cinc de calaix.

Llavors, no es va conformar amb abaixar un cinc per cent el sou dels funcionaris. Va obligar els súbdits a pagar impostos, que volia dir robar-los directament qualsevol cosa que tingués algun valor, fins i tot el menjar.

Apart d'assabentar-nos d'aquestes i d'altres qüestions històriques -Ridley Scott, com afirma en una entrevista a La Vanguardia, vol que la gent aprengui coses quan va al cinema-, passarem l'estona relativament entretinguts en una imitació de "Gladiator" ambientada uns quants segles més tard, en què ens trobem igualment amb un monarca enemistat amb la seva família i gelós d'un guerrer més xulo que ell, que torna a tenir la cara d'en Russell Crowe. I la pel·lícula acaba on començaven totes les altres que s'han fet sobre el legendari personatge, amb l'arquer amagant-se al bosc de Sherwood disposat a fer-li la vida impossible al sheriff més conegut de la història amb permís de Wyatt Earp.