dissabte, 23 de desembre del 2017

YO, DANIEL BLAKE


El problema de la filmografia de Ken Loach és que fa sempre la mateixa pel·lícula: gent pobra que pateix els desajustos propiciats pel capitalisme salvatge -missatge, doncs, d'esquerres-, retrat social en clau hiperrealista, estètica naturalista aconseguida gràcies a una direcció d'actors molt peculiar i als enquadraments sempre en pla general o mitjà. Les desviacions d'aquest esquema són mínimes i ja porta fent pel·lícules quaranta anys.

Tot plegat ha contribuït a un cert cansament del públic i de la crítica, tot i que "Yo, Daniel Blake" (2016) va obtenir la Palma d'Or al Festival de Cannes. El film respon fil per randa a l'esquema descrit però el seu plantejament és tan senzill i alhora contundent que no pot sinó despertar la nostra simpatia: narra l'epopeia kafkiana d'un pobre home que no pot obtenir el subsidi d'invalidesa malgrat que la doctora li ha prohibit treballar i que tampoc no pot cobrar l'atur perquè no fa mèrits per treballar (sic), i la seva relació d'amistat i solidaritat amb una mare soltera en una situació tant o més precària.

2 comentaris:

Cinefilia ha dit...

Doncs el 30 de gener està previst que Ken Loach visiti la Filmoteca per presentar aquesta peli i el cicle que li dediquen. No és que sigui sant de la meva devoció, però allà hi seré ni que sigui per curiositat. Ja t'explicaré.

Bon Nadal!

Juan

ricard ha dit...

Ja me'n faràs cinc cèntims. El més a prop que he estat d'en Loach va ser quan la Iciar Bollaín, parella del guionista Paul Laverty, va venir a Igualada per presentar el llibre sobre el realitzador britànic. Ens va parlar del seu particular mètode de treball i de com, per obtenir autenticitat, ocultava als actors els girs de guió.

Al Cine-Club d'Igualada hem passat quasi totes les seves pe·lícules. Es miri com es miri, Loach és un nom essencial en el cinema d'autor europeu. Però unes històries li queden millor que unes altres; en general, m'agraden els seus films, però "Jimmy's Hall" se'm va fer insuportable i "La parte de los ángeles" em va semblar molt tova.

Bon Nadal!