diumenge, 18 de maig del 2014

LA CAZA


Les escenes inicials de "La caza" (Thomas Vinterberg, 2012), només aparentment desvinculades del drama que seguirà, serveixen per orientar el discurs del film: uns gamarussos es banyen en un estany gèlid per celebrar l'arribada de l'hivern; després, els mateixos gamarussos cacen uns cèrvols indefensos. Comportament gregari i violència salvatge disfressada de civilització, que el protagonista haurà de patir en la seva carn en un procés de linxament d'una lògica tan absurda com implacable.

"La caza" podria haver estat senzillament un thriller de fals culpable, però té un objectiu més ambiciós: retratar l'home contemporani com el llop que mai no ha deixat de ser; enfrontar-nos als nostres instints més primaris, a la injustícia i la crueltat quotidianes. Amb una posada en escena tan gèlida com el poblet en què transcorre l'acció i la brillant interpretació de Mads Mikkelsen, l'ex-Dogma Vinterberg aconsegueix un film intens, aterridor, finalment didàctic: no et fïis de les aparences ni busquis feina en una llar d'infants.

2 comentaris:

Pedro Rodríguez Bermejo. ha dit...

¿Recuerdas que la elegí entre las mejores películas del pasado año?

Una verdadera conmoción me produjo el visionado de esta magnífica película que ambienta su trama en un país desarrollado y una sociedad del bienestar tan hipersensibilizada con el tema de los abusos a menores. Al cinéfilo más impenitente la premisa le recordará el clásico de William Wyler La Calumnia (1961), o tal vez al excelente y escalofriante documental Capturing the Friedmans (Andrew Jarecki, 2002).

Un abrazo, amigo Ricard, espero que tengas en tu lista de próximos visionados a "Ida", de la cual supongo has leído la crítica en mi blog y me gustaría leer tus impresiones, ya que se ha convertido en mi cinta más mimada en lo que va de año.

Un abrazo

ricard ha dit...

Ya tengo anotada "Ida", aunque no sé cuando la veré. En cuanto a "La caza", conmoción es un término muy atinado; la tendré en cuenta cuando revise mi lista de mejores títulos.

Un abrazo.