diumenge, 7 de juliol del 2013

LA ESTRELLA AUSENTE


"La estrella ausente", un film dirigit l'any 2006 per Gianni Amelio i interpretat per Sergio Castellitto i Ling Tai, no és pròdig en detalls sobre la vida dels seus personatges. En qualsevol cas, si l'encarregat del manteniment d'una foneria que compren per peces uns xinesos té la moral de viatjar fins a la Xina i allà recórrer el país de punta a punta buscant una màquina que ningú no sap on para per lliurar una peça de recanvi, tot i que es diu Bonavolontà de cognom podem deduir que l'home està penjadíssim. Les seves llàgrimes cap al final de l'aventura semblen confirmar aquesta impressió. De la jove intèrpret que l'acompanya en coneixerem millor els problemes: no té feina, no té arrels, té un fill í no té marit. La relació entre ambdós resulta tan interessant com ambígua.

Però si el drama intimista que centra la història està sempre enfocat des d'una distància tan respectuosa com enigmàtica, la visió que a través del film obtenim sobre la Xina, el seu paisatge i la seva gent, resulta més esclaridora que vint documentals sobre aquest indret inabastable, fascinant i enormement contradictori. Només per això -tret que disposeu de temps i diners per fer el viatge vosaltres mateixos-, val la pena fer una ullada a aquest títol, potser no gaire conegut, d'un dels directors fonamentals del cinema italià contemporani.

4 comentaris:

kweilan ha dit...

Auesta película em va agradar moltíssim i, en general, trobo que se n'ha parlat poc. De vegades l'he recomanada i ha estat difícil de trobar-la. Casualment aquests diez l'han fet per la tele i al diari només li donaven una estrella, com si fos una peli del tot prescindible. Increïble!

ricard ha dit...

Jo diria que a La Vanguardia van ser una mica més esplèndids i li posaven almenys un parell d'estrelletes. En qualsevol cas, jo la vaig descobrir en aquesta emissió televisiva després que la ressenya em cridés l'atenció.

Salutacions.

David ha dit...

El teu comentari m'ha fet venir moltes ganes de veure-la. Aviam si la puc trobar. Crec que és una d'aquelles "històries petites" que a mi em sedueixen tant. Salut!

ricard ha dit...

És una història petita en un escenari enorme. Salut!