diumenge, 20 de gener del 2013

UN MÉTODO PELIGROSO


La naturalesa dual de l'home és un altre dels temes recurrents en la filmografia de David Cronenberg. Per això, no resulta estrany que s'interessés per la figura de Carl Jung, deixeble ari del jueu Freud i una figura clau de la psiquiatria i la filosofia modernes.

"Un método peligroso" (2011) adapta un text de Christopher Hampton sobre les relacions entre Carl Jung i Sigmund Freud i entre el primer i una pacient molt atractiva, també jueva, amb la qual posarà en pràctica les seves teories sobre les repressions sexuals i la necessitat d'alliberar-se'n per prevenir les neurosis. A més, a la noia li va el sado-masoquisme.

El film és com els seus personatges: sobri i elegant però pervers en la intimitat. Les maneres de Jung i Freud són exquisides però no els impedeixen discutir sobre les fixacions anals; la pacient jueva gaudeix d'allò més mentre el seu metge ari la fueteja amb el cinturó...

Amb un material a priori poc cinematogràfic, Cronenberg aconsegueix un títol apassionant. Té l'ajuda d'un repartiment impecable: Michael Fassbender fa de Jung i Viggo Mortensen de Freud, Keira Knightley és la pacient jueva, i la bellíssima Sarah Gadon, la soferta esposa ària del doctor.

4 comentaris:

Sandra Mantas ha dit...

Doncs Cronenberg, com saps, ens torna a fer coincidir. Una pel.lícula complexa i densa però molt per sobre, pe´rò molt, de la calitat mitja a que estem acostumats. Jo en breu faré un segon visionat per aclarir certs temes que a la primera em van quedar una mica foscos.
Una abraçada.

Javier Simpson ha dit...

No está mal, pero prefiero el Cronenberg más visceral y fantástico, mórbido incluso (Crash me parece una locura, pero me parece fascinante, como Videodrome). Para los que le guste el psicoanálisis, si sienten pasión más aún, seguro que disfrutan más de la peli.
Un abrazo, ricard. Buena reseña.

Jordicine ha dit...

Em va agradar moltíssim. Cronemberg aconsegueix fer proper un tema apriori molt dens. M'encanta com treballen els tres, sobretot Mortenssen. Una abraçada, RICARD.

ricard ha dit...

David: La pel·lícula té una factura impecable. Si vols aprofondir en la figura i les idees del senyor Jung, volta per YouTube una entrevista que li van fer l'any 1959 d'una hora i escaig de durada, amb un petit pròleg del realitzador Salomón Chang:http://youtu.be/ekBu0kTdzAw.

Javier: Bueno, te confesaré que todo el tema del psicoanálisis me apasiona; pero la película tampoco se pasa de erudita.

Jordicine: Mortensen sempre ho fa molt bé, però especialment quan treballa per Cronenberg.

Gràcies pels vostres comentaris. Una abraçada.