dimecres, 29 de novembre del 2023

UNA JORNADA PARTICULAR

No caldria insistir sobre la versatilitat interpretativa de Mastroianni; però resulta estimulant contemplar-lo, després de "Divorcio a la italiana", en un paper tan diferent i en una creació dramàtica tan subtil com la que ofereix en el magnífic títol d'Ettore Scola "Una jornada particular" (1977), que el va reunir novament amb Sophia Loren, igualment esplèndida. 

Ell és un homosexual represaliat pel règim feixista i ella una mestressa de casa senzilla i abnegada. Quan tots els veïns marxen per veure la trobada a Roma entre Hitler i Mussolini, inclosa la nombrosa família de la dona, es queden gairebé sols a l'edifici. Passen el dia junts i viuen una breu i desesperada història d'amor; víctimes d'una societat masclista, junts es confessen i es consolen mentre anem escoltant, de fons, la ràdio que narra amb el to grandiloqüent característic del moment històric els esdeveniments d'una jornada certament especial.

3 comentaris:

Trecce ha dit...

El mutuo consuelo de dos almas fuera de lugar.

Teo Calderón ha dit...

La acción de la película se abre con un impresionante plano-secuencia resuelto con una grúa que se introduce en el interior de una casa para en diez minutos describirnos (entre otras cosas) a todos los miembros de una familia numerosa a través del recorrido de esa madre por las distintas estancias de su hogar. A partir de ahí, asistimos a la delicada narración intimis­ta de una desesperanzada realidad, guiados por una cámara estricta y escrutadora que no se separa de esos dos personajes atenazados por un asfixiante entorno. A las virtudes de la película, hay que añadir una ejemplar dirección de actores que obtiene de Mastroianni y la Loren un tremendo recital.
Un saludo.

ricard ha dit...

Trecce: O en el peor lugar en el peor momento.

Teo: Absolutamente de acuerdo. Scola plantea un brillante y eficaz plano-secuencia inicial pero no permite que la cámara adquiera un protagonismo que les corresponde a los dos intérpretes principales, ambos espléndidos.

Saludos.