dijous, 23 de juny del 2022

LE CAPORAL ÉPINGLÉ

La darrera pel·lícula de Jean Renoir estrenada en sales (després, ja només treballaria a la televisió) fou "Le Caporal épinglé", del 1962, títol que pertany al subgènere "soldats presoners en camps alemanys de la Segona Guerra Mundial que fan el que poden per fugir-ne". 

No té el prestigi de films com "La gran evasión" o, fins i tot, "Evasión o victoria"; i no té la consideració del clar precedent que constitueix "La gran ilusión" (1937) en la carrera del mateix Renoir. Però és un film senzill i realista que també parla de l'amistat i de les classes socials, que combina sense problemes humor i tragèdia i demostra el profund coneixement de la naturalesa humana i l'amor del realitzador cap als seus personatges, fins i tot alguns dels alemanys.

5 comentaris:

Cinefilia ha dit...

El mestre Renoir té una filmografia repleta de títols admirables, alguns (com aquest) injustament oblidats.

Una abraçada.

Trecce ha dit...

De cualquier manera, viniendo de quien viene, siempre resulta interesante.

Fran ha dit...

Hola Ricard!
Otro de esos títulos pendientes que tengo por ver. A ver si en vacaciones le doy salida que tengo un buen puñado de películas que ya estoy tardando demasiado en ponerme con ellas. Pues es un subgnero que siempre me ha gustado.
Saludos y feliz semana!

ethan ha dit...

Como bien dices, Renoir vuelve a los campos de prisioneros de guerra después de que en 1937 realizara una de sus obras maestras: "La Gran Ilusión". Sin embargo, todo es distinto tras la Segunda Guerra Mundial; hasta Renoir es diferente. Su realismo poético se ha transformado, y a la trama le queda poco del romanticismo de su película anterior.
Saludos.

ricard ha dit...

Juan: Certament, un títol que mereix ser reivindicat.

Trecce: Por supuesto.

Fran: Yo tendría que ponerme con Renoir entero. Lo reconozco.

ethan: Aunque viene a ser un canto a la amistad y al heroismo, tiene un tono distante, a un paso del cinismo.

Una abraçada i gràcies pels comentaris.