diumenge, 18 d’abril del 2021

OTRA RONDA

"Otra ronda" (Thomas Vinterberg, 2020) planteja almenys dos dilemes prou interessants: 

El primer, que centra l'argument, és el següent: si podem demostrar empíricament que l'alcohol exerceix en la nostra vida i el nostre treball una influència positiva, per què ens hauríem de mantenir abstemis? Existeix un punt mitjà acceptable entre aquesta ingesta "terapèutica" i l'alcoholisme? 

El segon dilema fa referència al discurs del film (al seu presumpte missatge, si es vol): Thomas Vinterberg, director deixeble de Lars Von Trier i vinculat al seu moment al Dogma, no es caracteritza per voler deixar-nos indiferents. Però un enfocament massa radical de la qüestió plantejada hauria convertit el seu film en la rèplica d'un títol que ja existia, també protagonitzat per quatre amics amants de la bona taula i el millor celler: ens referim a "La gran comilona" (Marco Ferreri, 1973). I ja no estem als setanta, ni tan sols als noranta (Von Trier va dirigir "Los idiotas" el 1998). De manera que el director, per a desesperació dels crítics, sembla apuntar en direccions diverses, fins i tot oposades. Però, en la meva molt modesta opinió, això enriqueix el resultat. Allò que podria haver estat un film de tesi en una línia similar a "La ola" (dirigida el 2008 per Dennis Gansel, també ambientada en un institut), o fins i tot una versió més polida de les aventures d'en Merlí i del seu alumne Pol Marco, esdevé una calidoscòpica i alhora càlida mirada sobre la crisi existencial de quatre amics que, en el fons, només volen ajudar. 

La clau per entendre un film complex que potser no vol dir res però parla de tot la facilita el mateix director i coguionista en una de les escenes, quan el professor d'Història interpretat (admirablement) per Mads Mikkelsen proposa als seus alumnes un joc: han de triar un de tres candidats a governar; el primer és un malalt, el segon un borratxo, el tercer un abstemi vegetarià amic dels nens i dels animals; com sembla lògic, els alumnes trien el tercer; el resultat, Hitler guanya, Roosevelt i Churchill perden. La lliçó: les coses mai no són senzilles.

10 comentaris:

Trecce ha dit...

Me parece una película muy interesante.

ricard ha dit...

Es interesante y es muy buena.

Saludos.

ethan ha dit...

Decía a Miquel el otro día con respecto a esta peli que precisamente estaba escribiendo de Raymond Chandler, de cómo la Paramount le presionó para cambiar el final de una película en la que era el guionista y cómo el escritor dijo que necesitaba escribir borracho porque estaba bloqueado por la tensión. Dicen que el alcohol mejoraba su escritura, también cuenta la leyenda que lo hizo para conseguir trabajar desde casa y algún que otro privilegio que la productora le consiguió porque no tenía más remedio.
Saludos.

ricard ha dit...

No sé. Esas historias de guionistas alcohólicos siempre me han intrigado, al igual que me intriga el experimento de los personajes de Vinterberg. Como bebedor ocasional -y social-, he tenido momentos de lucidez tras algunas copas (no muchas, sólo algunas); pero es difícil convertir esa luz en algo tangible, porque para crear también hay que trabajar; y trabajar borracho es realmente complicado (y con resaca, ni te cuento).

Saludos.

Gerard Jover ha dit...

Té una mala llet increïble. Quan et penses que l'únic que vol es sermonejar-te, la pel·lícula capgira totalment el to per explicar-nos, com bé dius tu, que res és blanc o negre.

ricard ha dit...

El més notable de la pel·lícula és la seva insistència a fugir del discurs, fins i tot del discurs nihilista.

Una abraçada.

Fran ha dit...

Que tal Ricard!
Tengo muchas ganas de ver esta película, me tiene intrigado esa propuesta. Con el alcohol tengo una extraña relación de amor/odio, tuve una etapa bastante larga en la que bebía con bastante frecuencia, me encantaban los coctails y disfrutaba haciéndolos y compartiéndolos con amigos en casa, ahora solo en ocasiones digamos especiales, alguna copa de vino y poco mas. Supongo que el alcohol lo mismo que las drogas han servido de inspiración para grandes artistas, luego por supuesto esta la cara b y supongo que a estas alturas no hace falta recordar cuales son las consecuencias.
Interesante la reseña como de costumbre, saludos!

ricard ha dit...

Por lo que dices, tu relación con el alcohol no sería tan extraña. Yo también bebía bastante de joven, aunque sólo los fines de semana y algunas fiestas de guardar. Ahora, con el rollo de la pandemia, ya ni siquiera salgo, y en casa tomo alguna copa de vino y alguna cerveza y punto y final. De hecho, mi mayor vicio es la Coca-Cola.

Saludos.

TRoyaNa ha dit...

Ricard,
moltes ganes de veure la peli.M´agrada el punt de partida, la posibilitar de que l´alcohol tinga un ús terapéutic i profitós en la societat...
La voré i et contaré.
Un abraç

ricard ha dit...

La pel·lícula tracta de l'alcohol i dels seus efectes però parla de les persones. Crec que t'agradarà.

Una abraçada.