dilluns, 30 de setembre del 2019

AL ESTE DEL EDÉN


James Dean només havia fet alguns papers de poca rellevància, sobretot en televisió, i una mica de teatre, quan el ja consagrat Elia Kazan el va triar per al paper protagonista d'"Al este del Edén" (1955), adaptació de la millor novel·la de John Steinbeck. Potser hi va tenir a veure la bona entesa entre el director i Marlon Brando, un altre dels descobriments de l'Actor's Studio.

Kazan depura la novel·la de Steinbeck i serveix un drama familiar que manté les al·lusions bíbliques del text: Caleb i Adam són Caín i Abel, tot i que la realitat és massa complexa per comprendre-la només a través de la Bíblia. Un scope molt ben utilitzat, amb les preceptives angulacions de la càmera en els moments més tensos, no és l'única semblança entre aquest film i el posterior "Rebelde sin causa": també aquí Dean torça el gest i allarga les mans cap a un pare amb qui no aconsegueix connectar i patenta una interpretació tan discutible com impactant.

4 comentaris:

miquel zueras ha dit...

La recordo sobre tot per Massey, un actor que m´agrada molt, i per Burl Ives, un d´aquells secundaris roba-escenes. Dean no m´acaba de convencer com actor, el trobo massa afectat.
Salut!
Borgo.

Pedro Rodríguez ha dit...

Un clásico entre los clásicos basado en la novela de John Steinbeck. El film está envuelto en un halo mítico que ha quedado como símbolo de toda una generación. Lanzó a la fama a James Dean que hasta entonces sólo había aparecido en varias películas como extra. Creo...

Un abrazo.

Cinefilia ha dit...

No sé si "Al este del Edén" és la millor novel·la de Steinbeck ("Las uvas de la ira", per exemple, la segueix de molt a prop) ni tampoc m'acaben de convèncer aquestes angulacions de càmera de les que Elia Kazan abusa una mica. Però, tot i així, no hi ha dubte que estem davant d'un clàssic indiscutible.

Salutacions.

ricard ha dit...

Borgo: Dean està molt sobreactuat. Però era tot un personatge, dins i fora de la pantalla.

Pedro: Llevas razón en lo de Dean, era su primer protagonista.

Juan: No discutiré el material literari però "Las uvas de la ira" pel·lícula em sembla clarament superior. I tampoc no és el millor Kazan, tot i que ningú no li discuteix la seva categoria de clàssic ineludible.

Gràcies pels vostres comentaris.